Teikia „Blogger“.

Saldusis „Napoleonas“

by - 08:58




Šį savaitgalį pradėjau dirbti - štai ir pirmieji pinigėliai į sąskaitą! Džiaugiuosi, kad ne tik galiu uždarbiauti, bet ir dirbu darbą, kuris tikrai patinka! 

Taip pat šeštadienį šventėme mamos gimtadienį. Ir aš, kaip ir dera gerai dukrai, nusprendžiau iškepti mamos mėgstamiausią tortą - „Napoleoną“. Pasak mamos, sovietmečiu šį pyragą mano močiutė kepdavo kiekvienais metais per Naujuosius Metus. Šis tortas tikrai primena vaikystę ir šventes, tad prisiminti jo skonį, ypač tokiame gražiame ore, buvo labai nuostabu!

Bet didelis įspėjimas - norint gaminti šį pyragą reikia įdėti labai daug meilės ir užsišarvuoti kantrybe! Pats ruošimo procesas truko apie 4-5 valandas, bet kiekvienas torto kąsnis buvo to vertas. Čia ir yra visa maisto gaminimo namuose paslaptis, kad viskas pagaminta namuose yra 10 kartų skaniau! Nepalyginsi su parduotuvėje pirktu „Napoleonu“, kurio lakštai yra tiesiog kieti ir kremas yra sviestinis, o ne plikytas. Šio, naminio tortuko tešlos sluoksniai tiesiog sugeria kremą ir yra dieviško skonio! Tikrai verta gaminti!

Truputėlis istorijos apie „Napoleoną“:
Rusų literatūroje, tortas pavadinimu Наполеон (Napoleonas) pirmą kartą buvo paminėtas 19 amžiaus pirmoje pusėje. Toks torto pavadinimas kilo dėl įkvėpimo istorine asmenybe, manoma, Napoleonu Pirmuoju. Tortas susilaukė didelio populiarumo dėl Rusijos pergalės prieš Napoleoną kare 1812 metais. 1912 metais šventėse buvo pardavinėjami trikampio formos pyragaičiai, kurie priminė trikampę Napoleono skrybėlę. Daugiasluoksnis tortas simbolizavo didžiają Napoleono armiją. Trupiniai torto viršuje simbolizuoja sniegą, kuris padėjo Rusijai išplėšti pergalę prieš Napoleoną. Net iki šių dienų „Napoleonas“ išliko vienas iš populiariausių tortų Rusijoje ir sovietinėse šalyse. Paprastai jis turi daugiau sluoksnių, nei Prancūziškas „Mille-fuille“.
Tekstas paimtas iš wikipedia.org







Reikės:

Biskvitams:

  • 500g miltų;
  • kiaušinio;
  • 3 šaukštų grietinės;
  • 500g sviesto;
  • drukos pagal skonį.
Įdarui:
  • 10 kiaušinių trynių;
  • 2 stiklinių cukraus;
  • šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 2 šaukštų miltų;
  • šaukšto krakmolo;
  • 1l pieno;
  • migdolų esencijos pagal skonį.

Biskvitams skirtus miltus suberti ant stalo, per vidurį padaryti duobutę, įmušti kiaušinį, sudėti grietinę, gabalėliais pjaustytą sviestą ir pagardinti druska. Tešlą kapoti peiliu, kol išeis trupiniai. Tada išminkyti, dėti į maišelį ir laikyti šaldytuve apie 2 val.
Paskui padalyti į 16-17 vienodų, maždaug kumščio dydžio rutuliukų. Kiekvieną jų iškočioti, kol išeis plonas lakštas. Gautus lakštus dėti ant kepimo popieriumi iškloto kepimo indo, subadyti ir kepti 5-7 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros, kol gražiai apskrus. Tada dar karštus kraštus apipjaustyti, kad būtų vienodo dydžio. Nuo kraštų likusius trupinius sumalti.
Trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tada suberti miltus, krakmolą ir gerai išmaišyti. Pieną užvirinti ir pamažu supilti gautą masę. Tuomet pagardinti migdolų esencija ir nuolatos maišant kaitinti ant silpnos ugnies apie 5 min.
Paskui vieną biskvitą pertepti gautu kremu, dėti kitą ir šiek tiek paspausti. Taip sluoksniuoti visą tortą, viršutinis sluoksnis turi apteptas kremu. Likusiu kremu aptepti torto šonus, apibarstyti trupiniais ir laikyti šaldytuve dar apie 2 val.

You May Also Like

0 komentarai (-ų)