Teikia „Blogger“.

Tradicinis kakavinis tinginys

by - 03:02




Savaitgaliais kartais norisi patingėti: nieko nedaryti, žiūrėti filmus, skaityti ir mėgautis maistu lovoje. Kai mane aplanko tokios dienos, jau žinau, ką gaminsiu desertui. Taip, vieną iš paprasčiausių ir lietuviškiausių pyragų, kurį visi puikiai žinome - tinginį! 

Šis nostalgiškas pyragas nukelia mane į vaikystę, kai į kaimo parduotuvėlę su broliu bėgdavome pirkti šviežiai pagaminto tinginio. Taip pat šį desertą gaminti išmokau ir aš, netgi šį pyragą gaminau šeimos susitikime per šv. Vėlykas Kanadoje. Visi svečiai buvo pasiilgę šio dailaus lietuvių kulinarijos šedevro! Galiu drąsiai teigti, kad šis pyragas yra vienas iš mano mėgiaumiausių!

Truputėlis istorijos apie tinginį:
1888 m. į Kauną atkeliavo šokoladas ir kita jo produkcija. Amatininkai pradėjo smulkiau susipažinti su šokoladu, kurti naujus receptus, pavyzdžiui, šokoladą su sausainiais arba šokoladą su razinomis, lazdyno riešutais. 
Lietuviai taip pat pradėjo gaminti saldų kojaką su šokoladu ir kūrė skirtingus alkoholinius gėrimus, kuriuose jį naudojo. Buvo sukurti išsamesni receptai, pavyzdžiui, desertas vadinamas "Tinginiu", kuris kilo iš žodžio "tingus".
1967 m. moteris atsitiktinai sukūrė tinginio receptą: ji bandė virti šokoladą, bet įbėrė per daug cukraus, kuris sutirštino mišinį. Norėdama išspręsti šią problemą, moteris bandė "susilpninti" mišinio skonį įberiant sausainius. Sulaužiusi sausainius, ji sumaišė juos su gautu sirupu ir kūriniui leido ataušti. Taip buvo sukurtas pirmasis "Tinginys". Vėliau įvyko keli pakeitimai: mišiniui atvėsus, žmonės tinginį susuko į plastikinį maišelį, o tada supjaustė jį gabalėliais. Nuspręsta šį pyragą vadinti "Tinginiu", nes jis buvo labai lengvai ir greitai paruošiamas.
Tekstas paimtas iš wikipedia.org

Taigi, jei buvote primiršusios tinginio receptą, dabar pats laikas jį prisiminti ir pasigaminti. Lauke jau šiltą, tad galite šį pyragą neštis į gamtą ir nevargti virtuvėje!







Reikės:
  • 360g sausainių "Gaidelis", "Selga" arba kitokių;
  • 75g sviesto;
  • 90ml pieno;
  • 50g cukraus;
  • 20g kakavos;
  • šaukštelio vanilinio cukraus.

Sausainius sulaužykite.
Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, kol cukrus ištirps ir masė  užvirs. Masei pradėjus tirštėti, prikaistuvį nukelkite nuo viryklės. Įmaišykite vanilinio cukraus.
Masę atvėsinkite. Į ją suberkite sulaužytus sausainius ir viską gerai išmaišykite.
Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį (aš susukau į maistinę plėvelę, suformavau saliamį). Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite.



You May Also Like

0 komentarai (-ų)