Teikia „Blogger“.

Mielinė Velykų boba

by - 03:52




Sulaukėme šv. Velykų, nors atrodo, kad visai neseniai džiaugėmės sniegu, eglutėmis ir Kalėdų šiluma namuose. Beje, vakar šiek tiek snigo, tad žiema dar karts nuo karto sugalvoja grįžti į kiemą. Šiandien saulutė lepina šiluma ir skleidžia džiugią pavasarinę nuotaiką, tačiau kaip ir pridera visoms virtuvės šeimininkėms, planuoju visą dieną rengtis Velykų sekmadieniui, todėl saulės šiluma pasidžiaugti neteks.

Vienas iš garsiausių lietuvių virtuvės pažibų per Velykas yra tradicinis pyragas - boba. Nors esu girdėjusi tikrai daug pasakojimų apie šį kepinį, jį išsikepti pirmą ir vienintelį kartą sugalvojau tik prieš metus. Tai - labai primityvus, tačiau unikalų skonį turintis pyragas, kuris labai primena vaikystę. Skoniu šiek tiek primenantis ir itališkąją Panettone, šis pyragas yra spalvingas bei pavasariškas, tad dailiai papuoš Jūsų margučiais išdėliotą Velykų stalą! 

Truputėlis istorijos apie Velykų bobą:
Lietuvoje vienas tradiciškiausių Velykoms kepamų pyragų yra „Velykų boba“. Vieni istorikai teigia, kad pirmą kartą šio pyrago receptas pateiktas dar XIX a. aprašant Šiaurės Žemaitijos bajorų (Kėklių) Šventų Velykų papročius, kiti istorikai sakosi aptikę „Velykų bobos“ receptų ir senesniuose šaltiniuose. Kaip ten bebūtų dar mūsų močiutės pasakojo, kad senovėje vaikai ir suaugusieji per Velykas ilgai neidavo miegoti – visi laukdavo sutemų, kai vakarieniaujant bus dalijama pašventinta „Velykų boba“. Ji seniau būdavo kepama puodynėje duonkepėje. Kai iškepdavo, puodynė būdavo sudaužoma, o pati „boba“ išsipūsdavo, padidėdavo – atrodydavo lyg tikra boba. Ji būdavo patiekiama su specialiai šiai progai virta vyšnių uogiene. „Velykų boba“ nuo seno kepama pagal tradicinį receptą, tačiau kiekviena šeimininkė turėdavo savitą šio recepto variaciją. 
Tekstas paimtas iš tinklalapio „moteris.lt“




Reikės:

Pyragui:

  • 1kg miltų;
  • 400ml pieno;
  • 200g sviesto;
  • 4 kiaušinių;
  • 150g cukraus;
  • 50g šviežių mielių;
  • pakelio vanilinio cukraus;
  • 200g razinų.
Glajui:
  • 100g miltelinio cukraus;
  • 2 šaukštų citrinos sulčių;
  • spalvotų pabarstukų.

Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nukoškite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų.
Puode pašildykite pieną. Nedideliame dubenėlyje šakute sutrinkite mieles su šaukšteliu cukraus, įpilkite kelis šaukštus šilto pieno, pamaišykite ir pastatykite 10 min. šiltai.
Į atskirą dubenį išsijokite miltus, sukrėskite pakilusias mieles, supilkite likusį pieną ir viską išmaišykite mediniu šaukštu.
Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, atskirai išplakite baltymus. 
Puode ištirpinkite sviestą. Kiaušinių trynius, baltymus, sviestą ir vanilinį cukrų įmaišykite į tešlą. Razinas pavoliokite miltuose ir įmaišykite į tešlą.
Kepimo formą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą. Pastatykite šiltai, kad šiek tiek pakiltų. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 val. 20 minučių. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar pyragas iškepė. Išimkite iškepusį pyragą ir palikite atvėsti.
Paruoškite glajų: citrinos sultis sumaišykite su milteliniu cukrumi. Jei glajus per skystas - įberkite daugiau miltelinio cukraus. Jei per tirštas - įpilkite citrinos sulčių. Paruoštą glajų varvinkite ant pyrago viršaus. Užvarvinkite vieną sluoksnį ir leiskite jam sustingti, paskui varvinkite dar kitą sluoksnį. Apibarstykite spalvotais pabarstukais, džiovintais riešutais ar vaisiais, šokoladu ar šokoladiniais kiaušiniais, pagal Jūsų vaizduotę.



You May Also Like

0 komentarai (-ų)