Teikia „Blogger“.

„Rocky Road“

by - 05:09




Laikas tikrai nestovi vietoje. Štai priartėjome prie dar vienos labai reikšmingos ir smagios metų šventės - šv. Velykų! Visada siejau šią šventę su gamtos ir gėlių žydėjimu, pastelinėmis spalvomis ir spalvingu vaišių stalu. Šiandienos receptas - spalvingasis „Rocky Road“ (liet.- „akmenuotas kelias“) arba kitaip - „džiaugmas mažiems ir dideliems“! Labai patiks visiems mėgstantiems kakavinius, šokoladinius ir sausaininius desertus. Šį desertą galėčiau pavadinti tarptautiniu lietuviškojo tinginio prototipu, o kas mane pažįsta galėtų teigti, kad esu priklausoma nuo mūsų virtuvės pažibos - tinginio!

Truputėlis istorijos apie „Rocky Road“:
Egzistuoja kelios versijos, kaip ir kur sugalvotas Australijoje, JAV ir Jungtinėje Karalystėje populiarus saldumynas Rocky Road (liet. akmenuotas kelias). 
Australai teigia, jog Rocky Road buvo išrastas 19 a. viduryje Melburno apylinkėse, kai gudrūs ir godūs verslininkai sugalvojo, jog sumaišytus prekinę išvaizdą ilgoje kelionėje iš Europos praradusius saldainius, šokoladą ir zefyrus galima parduoti pasiturintiems, bet nelabai išsilavinusiems aukso kasyklų darbuotojams. Į mišinį įbėrus australiškų riešutų ir kokosų drožlių, gimė lyg šiol populiarūs saldūs batonėliai. Sakoma, kad saldumyno pavadinimas kilo nuo nelygių ir akmenuotų žvyrkelių, kuriais auksakaliai keliavo į kasyklas.
Amerikiečiai teigia, kad Rocky Road skonį sugalvojo jie, kai 1929 m. Kalifornijos valstijoje buvo pradėti pardavinėti ledai su zefyrais ir riešutais - skanėsto pavadinimas turėjęs sukelti žmonėms šypseną Didžiosios depresijos metu. Šį saldumyną JAV išgarsino emigrantas iš Rusijos, 1950 m. atidaręs Annabelle Candy Company ir pradėjęs pardavinėti Rocky Road batonėlius, kuriais prekiaujama iki šiol. 
Britai nebando teigti, jog Rocky Road buvo sugalvotas Jungtinėje Karalystėje, bet turi kiek kitokią šio saldumyno versiją, kiek panašią į lietuviškąjį tinginį. Šiam desertui tirpintas šokoladas yra maišomas su trupintais sausainiais.
Tekstas paimtas iš žurnalo „Debesys“

Tikrai nustebino gana unikali šio deserto istorija. Prieš kelis mėnesius lankydamasi Didžiojoje Britanijoje pastebėjau, kad iš tiesų „Rocky Road“ yra labai pamėgtas, jo apstu parduotuvių lentynose. Su pasigardžiavimu suvalgiau visą akmenuoto kelio šokoladą, kurį pasigriebiau artimiausioje parduotuvėje! O štai, grįžusi namo, bet kada lengvai galiu paruošti šį unikalaus skonio ir skirtingų tekstūrų desertą. Galima naudoti ir džiovintus vaisius, saldainius, tad nebijokite eksperimentuoti ir virtuvėje leisti žaisti vaizduotei!





Reikės:

  • 360g sausainių;
  • 70g sviesto;
  • 6 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių;
  • 80g mažų spalvotų zefyriukų;
  • 3/4 skardinės saldinto sutirštinto pieno;
  • saujelės mėgstamų riešutų;
  • šlakelio brendžio.

Sausainius sutrupinkite, sudėkite juos į gilų dubenį. Riešutus sukapokite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir berkite kartu su zefyriukais į dubenį su sausainiais. 
Sviestą išlydykite, įmaišykite kakavos miltelius, supilkite sutirštintą pieną, šlakelį brendžio ir maišydama kelias minutes kaitinkite. Praaušusią masę supilkite ant sausainių masės ir gerai išmaišykite.
Kvadratinę kepimo formą išklokite maistine plėvele. Ant jos berkite gautą masę, rankomis tvirtai suspauskite ir viršų uždenkite dar vienu maistinės plėvelės sluoksniu. Palikite sustingti šaldytuve ir supjaustykite gabaliukais.

You May Also Like

0 komentarai (-ų)