Varškės ir slyvų pyragas
Savaitės pradžioje grįžau į Lietuvą ir, kaip visada po kelionių, sunkiai stojuosi ant kojų. Oras tėvynėje kaip ir visada - arba lietingas ir drėgnas, arba labai labai vėjuotas. Šiandien iškrito ir keli ledukai, kurie, iš tiesų, mane nuteikė labai pozityviai ir šventiškai. Taip, tai šv. Kalėdos ir Adventas yra tie laikotarpiai, kurie mane priverčia tiesiog spinduliuoti ne tik gėriu, bet ir produktyvumu! Ir visiškai nemanau, kad dar yra anksti pradėti. Priešingai - Kalėdos labai greitai ateina, bet tokiu pat spartumu ir išeina. Todėl, pagal mano filosofiją, šia šventiška nuotaika reikia džiaugtis kuo ilgiau!
Vizito Kanadoje metu taip pat - stengiausi atsidžiaugti ir paragauti daug šventiškų patiekalų, ypač saldumynų. Todėl net iki šiol kenčia mano virškinimas, kad ir kiek jogurtų, raugintų kopūstų ar sriubų bevalgyčiau. Slyvos nuo seno žinomos kaip geriausias vaistas atstatyti sveiką virškinimo sistemos pusiausvyrą, taip ir nusprendžiau užsipirkti kelis kilogramus šių vaisių. Nusipirkau žymiai per daug valgymui, todėl dalį jų ir panaudojau šiam receptui. Šis varškės pyragas ant stalo atrodė labai įspūdingai, ypač tos didelės slyvų puselės ant viršaus. Pati varškė labai kreminė ir saldi, o slyvos kepiniui suteikia malonaus rūgštumo. Nevalgiau, bet namiškiai sakė, kad buvo labai gardu!
Reikės:
Pagrindui:
- 200g sviesto;
- kiaušinio;
- 100g cukraus;
- 250 miltų;
- pusės šaukštelio kepimo miltelių.
Įdarui:
- 400g varškės;
- citrinos;
- indelio saldinto sutirštinto pieno;
- 2 kiaušinių;
- 1kg slyvų.
Paruoškite pagrindą: kambario temperatūros sviestą sumaišykite su plaktu kiaušiniu, cukrumi, miltais ir kepimo milteliais. Tešlą gerai išminkykite ir 1 val. palikite šaldytuve. Po to tešlą iškočiokite ir įdėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą.
Paruoškite įdarą: nuplautą citriną nulupkite ir supjaustykite. Varškę sumaišykite su citrinos gabalėliais ir sutrinkite iki vientisos masės. Tada supilkite sutirštintą pieną, sudėkite plaktus kiaušinius ir išmaišykite.
Masę supilkite ant tešlos pagrindo. Nuplautas slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus, o puseles sudėkite ant pyrago. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 40 min.
0 komentarai (-ų)