Teikia „Blogger“.

Gardūs tradiciniai vafliai

by - 23:55





Nėra nieko malonesnio už gardžius pusryčius lovoje šaltą rudens rytą. Ypač šeštadienį, kai gali ilgiau pagulėti lovoje ir niekur neskubėti. 

Vafliai, mano nuomone, puikiai tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. Užpilų, vaisių ar saldainių pasirinkimas yra begalinis! Gali eksperimentuoti su skirtingais skoniais, tekstūromis, ir vafliais pakeisti blynus, kuriuos jau esame įpratę kepti kiekviena savaitgalį. 

Siūlyčiau šių vaflių tešlą užmaišyti iškart atsikėlus, nes tešla yra mielinė. Juk žinote, kad mielėms reikia laiko ir priežiūros, tad užmaišius tešlą ir palikus ją šiltoje vietoje, galima toliau ropštis į lovą ir žiūrėti mėgstamus televizijos kanalus.

Truputėlis istorijos apie vaflius:
Vafliai, kuriuos žinome dabar, išliko labai populiarus Europoje 19-ojo amžiaus pirmoje pusėje, nepaisant 1806 britų Atlanto jūrų blokados, kurios metu labai pakilo cukraus kaina.
20-ojo amžiaus pradžioje vaflių receptai nebuvo labai populiarūs receptų knygose. Vafliai persikėlė iš gatvės kioskelių ir tapo namuose gaminamu produktu, 1918 sukurtos elektrinės komercinės vaflinės sukūrimo pagalba. 
Dabar, JAV yra populiarūs sausi vaflių mišiniai, taip pat ir šaldyti vafliai.
21-ajame amžiuje, vafliai ir toliau yra tobulinami. Tai, kas prasidėjo kaip miltų ir vandens mišinys, kaitinamas tarp dviejų geležinių plokščių, tapo populiariu visame pasaulyje. Vafliai yra gaminami ne tik saldūs, bet ir pikantiški, daugybės formų ir dydžių. Nors dauguma originalių vaflių receptų pradingo, senovinio stiliaus vaflių lengvai galima rasti visoje Šiaurės Europoje, kur jie pirmą kartą buvo pradėti kepti.




Reikės:
  • 15g sausų mielių;
  • 250ml šilto vandens;
  • 420g miltų;
  • 5g druskos;
  • 250ml pieno;
  • 115g sviesto;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sausas mieles ir šiltą vandenį. Į didelį dubenį suberkite miltus ir druską. Į mišinį supilkite ištirpusias mieles ir viską išmaišykite. Šliūkštelėkite pieno, supilkite ištirpintą ir iki kambario temperatūros atvėsintą sviestą, sukrėskite kiaušinių trynius, įberkite vanilinio cukraus (galite naudoti ir vanilės ekstraktą, tik jo pilkite mažiau). Masę gerai išsukite. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus. Juos įmaišykite į paruoštą tešlą. Apie 30-60 min. laikykite šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padidės kone dvigubai.
Pasiruoškite vaflių keptuvę: ją ištepkite gabalėliu sviesto ir įkaitinkite. Priklausomai nuo vaflinės dydžio, į ja supilkite apie 0,5-1 puodelį tešlos. Paskirstyti ją labai patogu mentele ar kitu plokščiu įrankiu. Uždarykite vaflinę ir kepkite pagal instrukcijas.
Kad iškepti vafliai neatvėstų, laikykite juos iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškeptus vaflius sudėkite į lėkštę ir šiltus patiekite su mėgstamu padažu ar priedais (aš gardinu su klevų sirupu ir braškėmis).


You May Also Like

1 komentarai (-ų)