Teikia „Blogger“.

Plikyti pyragaičiai su kavos įdaru

by - 08:17





Prieš kelias dienas nusprendžiau peržiūrėti senas nuotraukas, kurias esu įsisaugojusi kietąjame diske. Po Europą su šeima keliauju jau nuo 2011 m. ir nuolat mėgstame viską fotografuoti: pilis, miestus, maistą. Atsidariusi 2012 m. nuotraukų aplankalą aptikau nuotraukas iš Paryžiaus! 

Tiesa, kad Paryžius yra labai romantiškas ir turtingas istorija miestas, bet tokių desertų, kokių ragavau Paryžiuje, man dar niekad neteko ragauti! Žinoma, jų išvaizda taip pat yra tiesiog stulbinanti, o ir desertų pasirinkimas ir skonis skiriasi kiekvienoje mažoje Paryžiaus kavinukėje ar kepyklėlėje. Puikiai prisimenu, dar eidama į viešbutį sustojau nusipirkti kelis eklerus ir macaron'sus. Išduosiu paslaptį - macarons yra mano pats mėgstamiausias desertas, o eklerų skonis net neprilygsta eklerams Lietuvoje. Taigi, jei nežinote, kokio skonio yra tie tikrieji eklerai, būtinai Jums patariu vien dėl jų ir aplankyti Prancūziją!

Kadangi dar niekur keliauti nesiruošiu, nusprendžiau ir pati išbandyti savo eklerų receptą! Kremą pasirinkau gaminti šiek tiek kitokį, labiau man patinkantį, kadangi kava puikiai tinka prie šių plikytų skanėstų!

Truputėlis istorijos apie eklerus:
Eklerai, arba dar kitaip Profiteroliai - tai plikyti pyragaičiai, kurie nuo XIX a. pradžios buvo tiekiami išskirtinai Prancūzijos karaliaus stalui. Manoma, kad eklerą pirmą kartą pateikė Marie - Antoine Careme, kuris buvo garsus konditeris ir gamino gardumynus Prancūzijos valdovams. Pirmas eklero receptas buvo atspausdintas Boston Cooking School Cook Book knygoje ponios. D. A. Lincoln užsakymu ir paskelbtas 1884 m. Nuo to laiko eklero receptas yra beveik nepakitęs, išliko visi pagrindiniai gamybos ypatumai. Birželio 22 yra švenčiama kaip eklerų diena. Šios šventės kilmė nėra žinoma šiuo metu.
Tekstas paimtas iš Boulangerie Thierry Facebook'e.





Reikės:

Tešlai:
  • 250ml vandens;
  • 100g sviesto;
  • šaukšto cukraus;
  • 200g miltų;
  • 4 kiaušinių.
Įdarui:
  • 300ml pieno;
  • 2 kiaušinių trynių
  • 30g krakmolo;
  • 2 šaukštų tirpios kavos;
  • 3 šaukštelių želatinos;
  • 200ml 35% grietinėlės.
Glajui:
  • 50g juodojo šokolado;
  • šaukštelio kokosų sviesto.

Vandenį užvirinkite su sviestu ir cukrumi, o nukėlę nuo ugnies - suberkite miltus. Maišykite, kol susidarys vientisa masė. Supilkite išplaktus kiaušinius. Plikytą tešlą sukrėskite į konditerinį švirkštą su žvaigždės formos antgaliu. Ant skardos, padengtos kepimo popieriumi, išspauskite tešlos juosteles. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Iškeptus pyragaičius perpjaukite išilgai arba pyragaičių apačioje pradurkite skylutes. 
Kremui kiaušinių trynius sumaišykite su cukrumi, krakmolu ir tirpia kava. Supilkite užvirintą pieną ir plakite, kol masė taps puri. Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje ir įmaišykite į karštą kremą. Kai želatina ištirps, kremą padėkite į šaldytuvą. Įdaro masei pradėjus stingti, įmaišykite iki standumo išplaktą grietinėlę. Kremą dėkite į konditerinį švirkštą ir išspauskite į plikytų pyragaičių vidų. 
Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sumaišykite su kokosų sviestu. Merkite viršutinę plikytų pyragaičių dalį į šį glajų. Palikite sustingti ir mėgaukitės!


You May Also Like

0 komentarai (-ų)