Teikia „Blogger“.

„Pavlovos“ desertas

by - 08:53



Kaip ir visi kiti šokau į naujų metų traukinį! Smagiai atšventusi ir išsikėlusi sau naujus tikslus pagaliau galiu ramiai sugrįžti į kasdienį gyvenimą. Tačiau ne visi dar grįžta prie rutinos, juk, tiesą sakant, namuose ir miesto aikštėse dar stovi papuoštos eglutės ir ore dar tvyro šventinė nuotaika, savaitgaliais namuose dar renkasi draugai bei artimieji. Tad šiam laikotarpiui tęsiantis norėčiau pristatyti labai gardų bei išvaizdų desertą - „Pavlovą“. Tai - tradicinis Naujųjų metų desertas Naujojoje Zelandijoje, kuris yra lengvai pagaminamas ir labai pamėgtas visame pasaulyje! 

Truputėlis istorijos apie „Pavlovą“:
Tortai ir baletas. Atrodytų, kas galėtų būti bendro tarp šių dviejų visiškai poliarinių sąvokų? Atsakymas paprastas ir gana greitai jam sukaks visas šimtas metų. Baltyminės tešlos tortas pavadintas vienos žinomiausių rusų balerinos Anos Pavlovos vardu. Lengvas, beveik besvoris orinis paplotėlis, truputis plaktos grietinėlės ir pasifloros ir kivių įdaras – toks derinys gali sugundyti bet ką, net ir baleriną.
Prie tradicinėmis jau tapusių deserto atsiradimo versijų galima pridėti dar vieną. Apie jų teisingumą ir pirmąsias paminėjimo datas tegul diskutuoja mokslininkai – kulinarijos istorikai. Mes, paprasti mirtingieji, turime tokį privalumą, kad tiesiog galime pasirinkti tai, kas mums labiau patinka.
Viena, mažiau žinoma, deserto atsiradimo versija teigia, kad jį sugalvojo pati Ana Pavlova, savo paryžietiško gyvenimo laikotarpiu. Balerinos gi irgi žmonės ir kartais nori ko nors saldaus, todėl, palyginus su kitais, nekaloringas baltyminis desertas su uogomis kuo puikiausiai atitiko jos poreikius. Tuo metu balerina buvo labai populiari Paryžiuje, tad daugelis restoranų įtraukė jį į savo valgiaraščius „Pavlova“ vardu, kirčiuojant būtent paskutinį skiemenį.
Kita versija, labiau konkretizuota, pasakoja mums apie tai, kad desertą balerinos garbei sukūrė australų virėjas Herbert (Bert) Sachse, dirbantis „Esplanados“ viešbutyje Perto mieste, Vakarų Australijoje. Pirmąkart orinis stebuklas buvo patiektas šiame viešbutyje surengtame pobūvyje Anos Pavlovos garbei. Desertas visiems labai patiko, o ypač tai, kurios garbei ir buvo sukurtas. „Toks lengvas, kaip Pavlova!” – kažkas sušuko. Pavadinimas prigijo.
Tuo tarpu Naujosios Zelandijos gyventojai teigia, kad šio deserto atsiradimo vieta – Velingtonas. O įkvėpėju tapo nuostabus baltas balerinos sijonas. Ir Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje „Pavlova“ tariasi kirčiuojant antrąjį skiemenį.
Iš tikrųjų, dokumentaliai yra nustatytas faktas, kad 1929 metais Naujojoje Zelandijoje išleistoje E.Futter knygoje „Namų kulinarija“ buvo morengo su baltyminiu įdaru receptas, analogiškas australietiškajam, tik kad nepavadintas Pavlovos vardu. Todėl zelandiečiai dažnai kaltina australus recepto plagijavime. 





Reikės:
  • 4 kiaušinių baltymų;
  • stiklinės cukraus;
  • 300ml plakamosios grietinėlės;
  • stiklinės mėgstamų uogų (pvz. braškių).

Labai kruopščiai atskirtus ir apie pusvalandį kambario temperatūroje palaikytus baltymus šluotele arba elektriniu plakikliu iš pradžių plakite lėtai, o kai suputos, greičiau. Po truputį vis berkite cukraus, kol masė taps puri ir standi: apvertus dubenį baltymų masė turi nekristi ir laikytis. Iš paruoštos masės konditeriniu švirkštu kepimo popieriumi ištiestoje skardoje arba apvalioje kepimo formoje formuokite vieną didelį ir apvalų morengą. Kepkite iki 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Morengą džiovindama nevarstykite durelių, o pasibaigus kepimo laikui ir išjungus orkaitę, morengą joje ir palikite, kol atvės.
Šaldytuve gerai atvėsintą grietinėlę išplakite iki standžių putų. Išplaktą grietinėlę gerai atvėsinkite šaldytuve. 
Braškes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluoščiu, nuskabykite kotelius, didesnes perpjaukite per pusę ar dar smulkiau.
Iškeptą morengo pagrindą klokite į dailią lėkštę, ant viršaus krėskite visą plaktą grietinėlę ir ant viršaus išdėliokite braškes.

You May Also Like

0 komentarai (-ų)