Teikia „Blogger“.

Moliūgų pyragas

by - 12:17





Kaip greitai prabėgo dar viena mano širdžiai miela šventė - Helouvynas. Ir šiais metais jis nebuvo toks šventiškas: nepasiruošiau kostiumo, nevalgiau daug saldainių, bet labai smagiai praleidau vakarą pas draugę. Šįkart maloniai nustebino vaikai ir jų tėveliai, gatvėse gąsdindami praeivius. Gaila, kad tuo metu kišenėje neturėjau saldainio ar kiek smulkių pinigų, būtų šauni dovanėlė mažiesiems! "Pokštas arba saldainis"- gąsdina mane jie.

Aišku, laukdama švenčių nesėdžiu be darbo. Lygiai prieš mėnesį pradėjau planuoti ką kepsiu per Kalėdas, taip pat ir Helouvyną. Ir štai - kiekvienai amerikiečių šeimai žinomas desertas - moliūgų pyragas. Mums, europiečiams tai gali pasirodyti labai egzotiškas ir keistas patiekalas, bet anaiptol - jis yra populiarus ir mėgstamas visame pasaulyje.

Man, kaip desertų dievintojai, daržovių panaudojimas pyraguose ar desertuose yra labai keistas reiškinys. Vaisiai - normalu, daržovės - jau kitas reikalas. Bet neperšokęs griovio nesakyk "op"! Internete ir per televiziją jau mačiau tokių pyragų kaip "Šokoladinis burokėlių pyragas" ir "Citrinų ir bulvių pyragas". Tai jau liks ateities išbandymams!

Helouvynas jau praėjo, bet ne Padėkos diena, kurią švenčiu kiekvienais metais su šeima. O moliūgų pyragas kaip tik ir yra tas desertas, kuris kviečia prie stalo visus artimuosius!

Truputėlis istorijos apie moliūgų pyragą:
Moliūgai buvo senai atvežti į Prancūzija ir pristatyti Tiudorų dinastijai, pradėti naudoti pyraguose. Net septynioliktame amžiuje galėjai rasti moliūgų pyrago receptus angliškose receptų knygose, kaip, pavyzdžiui, Hannah Woodley knygoje "Damos kompanionas" išleistoje 1675 metais. Moliūgų pyragas nebuvo laikomas Padėkos vakarienės patiekalu iki devyniolikto amžiaus. Piligrimai atvežė moliūgų pyrago tradicijas atgal į Naująją Angliją (Ameriką), o tuo tarpu anglai savo kepimo metodus pakeitė. Vietoj pilant moliūgų įdarą ant viršaus, kaip antai amerikiečiai, anglai įdarė moliūgą obuoliais, prieskoniais, cukrumi ir kepė jį visą.
Daugelis įmonių gamina sezoninius moliūgų pyrago skonio produktus, tokius kaip ledus, kavą, sūrio pyragus, blynus, saldainius ir alų. Daugelis alaus daryklų rudens sezono metu gamina moliūgų elį. Tuo tarpu moliūgų prieskonių latte yra vienas iš populiariausių sezoninių gėrimų, parduodamų rudens sezonu kavinėje Starbucks. Didelėje JAV dalyje moliūgų pyragas yra tradicinis desertas po Padėkos vakarienės.
Tekstas paimtas iš wikipedia.org

Nors ir egzotiškai skamba, šis pyragas yra tikrai skanus. Iškepkite jį savo artimiesiems, ir pasidalinkite šventine nuotaika, jeigu ir nešvenčiate Padėkos dienos, kuri jau greitai pasibels į duris.






Reikės:

Tešlai:
  • 250g miltų;
  • šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 125g sviesto;
  • kiaušinio;
  • 50ml vandens.
Įdarui:
  • 600g moliūgo;
  • cinamono pagal skonį;
  • 150g cukraus;
  • 40g sviesto;
  • 4 kiaušinių;
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų.

Tešlai. Miltus sumaišyti su vaniliniu cukrumi, sviestu, kiaušiniu ir vandeniu. Gerai išminkytą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 30 minučių. Tuomet tešlą iškočioti ir iškloti į riebalais išteptą kepimo indą.

Įdarui. Moliūgą supjaustyti nedideliais gabalėliais, suberti į puodą, užpilti vandeniu, paskaninti cinamonu ir virti, kol suminkštės. Tuomet vandenį nupilti, o moliūgą sutrinti. Cukrų, sviestą ir kiaušinius gerai išplakti iki vientisos masės, sudėti trintą moliūgą, suberti kukurūzų miltus ir dar kartą išmaišyti. Gautą masę supilti ant tešlos. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros.


Nebijokite išbandyti kažko naujo ir neįprasto - mėgaukitės!



You May Also Like

3 komentarai (-ų)

  1. Įdomus įrašas:) moliūgų pyrago valgyti neteko, tačiau kažkodėl įsivaizduoju, jog būtų panašus į morkų pyragą, kurį švelniai tariant dievinu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na atrodo tikrai skaniai. Kaip tik turiu moliūgą, kurį jau porą savaičių sakau jau pagaminsiu :D

    Ievushka.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vis planuoju išmėginti moliūgų pyragą, nes visi kepiniai su moliūgu labai gardūs. Reikės pagaliau ryžtis :)

    AtsakytiPanaikinti