Teikia „Blogger“.

Riešutinis pyragas

by - 11:17




Pagaliau padanges prarijo rūko šydas, žolę nuklojo rytmetinis šaltukas. Jau tikrai žiema atėjo. Visai nelauktai ji pasibeldė tuo metu, kai rašiau matematikos kontrolinį. Buvau taip kibusi į darbą, kad net nepamačiau, kaip krenta pirmasis šių metų sniegas. Tada minutę nustojau dirbti ir įsižiūrėjau į nuostabų pilką peizažą: jis toks stebuklingas, kaip ir pati žiema.

Po mažu baigiasi mano rudens gėrybės ir darbai. Artėja pats sunkiausias metuose mėnuo - gruodis. Iš tiesų lapkritis ir gruodis - mano mėgstamiausi metų mėnesiai. Gal dėl to, kad namai kvepia pyragais, galiu gulėti lovoje su puodeliu kavos ir žiūrėti mėgstamiausius filmus.

Pagal sezoninius vaisius ir produktus lapkritį daug kepu. Šiais metais, pasiėmusi vasarą išvirtos braškių uogienės, prisirinktų lazdyno riešutų pabandžiau iškepti labai įdomų pyragą. Man jis primena sodą, močiutę, ir nukritusius medžių lapus.
Kaip ne keista, namiškiai šį pyragą labai pamėgo. Gal dėl to, kad jis yra pilnas nostalgijos ir toks paprastas ir skanus. Taigi, užbaikime rudenį šiuo gardžiu riešutų pyragu.







Reikės:

Biskvitui:
  • 320g miltų;
  • šaukštelio kepimo miltelių;
  • šaukštelio vanilinio cukraus;
  • kiaušinio;
  • 170g cukraus;
  • 100g sviesto;
  • 100g grietinės.
Įdarui:
  • 300g mėgstamų riešutų;
  • 50ml romo;
  • 100g sviesto;
  • 100g cukraus;
  • 100ml grietinėlės;
  • 3 šaukštų tirštos uogienės.

Biskvitui. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio ir pastarąjį gerai išplakti su cukrumi, lydytu sviestu ir grietine. Tuomet pamažu suberti miltus ir išminkyti tešlą. Paruoštą tešla turi gerai kočiotis, todėl jei trūksta miltų, galima jų dar šiek tiek įberti. Gautą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 30 min. Tada tešlą iškočioti ir iškloti riebalais išteptą kepimo indą. Kepti 10-15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros.

Įdarui. Riešutus nuplauti, užpilti romu ir palikti kuriam laikui mirkti. Į keptuvėje išlydytą sviestą pamažu supilti cukrų ir nuolat maišant kepinti, kol masė ims skrusti ir tirštėti. Tuomet supilti grietinėlę ir nuolat maišyti, kad nesusidarytų gumuliukų. Po 2-3 min. supilti riešutus su romu ir kepti dar apie 4 min. Iš orkaitės išimti biskvitą, jį sutepti uogiene ir supilti riešutų masę. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros, kol pyragas gražiai apskrus.


You May Also Like

2 komentarai (-ų)

  1. Tu kaip visada nuostabi! Aš kai kepiau panašų pyragą, pamiršau skylutes prabadyt tešloje, tai man labai negražiai biskvitas iškilo :/ Pažadėjau sau, kad tokios klaidos nebekartosiu :D

    http://akvedukas.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pyragas tikrai atrodo nuostabiai ir tikrai isbandysiu, nemegstu riesutu bet manau tikrai galima pakeisti dziovintais vasiais ar kazkuom panasiais. Tavo receptai tikrai nerealus !!!
    http://www.aureliabu.lt/

    AtsakytiPanaikinti